Mobiltelefonen bruges flittigt mens vi cykler

Mobiltelefonen bruges flittigt mens vi cykler

12. jan 2018

Størstedelen af danskerne er enige om, at mobiltelefonen hører hjemme i lommen eller tasken når vi cykler - alligevel bruger 1 ud af 6 danskere stadig deres telefon mens de cykler.

En undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring, viser at hele 9 ud af 10 danskere mener, at mobiltelefonen ikke bør bruges når man cykler eller holder stille på cyklen. Det forholder sig dog sådan, at denne holdning til brug af håndholdt telefon i trafikken ikke afspejler adfærden.

Hvad bruger vi telefonen til mens vi cykler?
Vi danskere bruger for det meste vores telefon mens vi cykler, til at snakke i telefon eller høre musik. Naturligvis gennem et headset. Dette er nemlig ikke forbudt, men det kræver dog at man som cyklist er hensynsfuld og forsigtig. Man skal altså ikke skrue for højt op for lyden, så man ikke kan få lydindtrykkene fra trafikken med.

Derudover, bruger vi vores telefoner mens vi cykler, til at navigere. En god app til dette er især Google Maps, hvor man kan klikke på cykel-ikonet og få vist ruterne der er særlig cykelvenlige. Her får man også beregnet estimeret tid for cykelruten, hvor der endda er taget højde for intet mindre end bakker, den gennemsnitlige mængde energi som skal bruges for at komme op ad en given strækning, cirka kropsmasse, vindmostand og den hastighed man typisk vil cykle med. Med andre ord, så giver Google Maps altså ret præcist angivet cykeltid. 

Hvis du cykler med din telefon i lommen, kan det være en god idé at stille krav til sit mobilcover, da der kan være en risiko for at tabe telefonen ud af lommen. Et cover til mobiltelefonen skal altså derfor kunne tage stødet, hvis man skulle være så uheldig at tabe den på cykel, da det er et meget mere kraftigt slag, end hvis man tabte telefonen på almindelig vis. Robuste mobilcovers, vandafvisende covers eller skærmbeskyttelse fx i form af panserglas, kan derfor kun anbefales at prioritere.

Kør cykel, når du kører cykel
Vi er altså flittige brugere af vores telefoner, mens vi cykler. Mange af os er gode til at benytte os af et headset, men til tider kommer mange af os altså til at lirke telefonen op af lommen mens vi cykler, til trods for at det altså er ulovligt ifølge færdselsloven. Det er altså ulovligt at bruge håndholdt mobil på cykel, og kan udløse en både på 1.000 kr., hvis dette ikke overholdes. Færdselsloven er med til at sikre, at trafikken er sikker for os alle, og når så mange ulykker skyldes uopmærksomhed, har vi alle et ansvar for at gøre trafikken mere sikker. Med vores blikket på telefonen, fjernes vores opmærksomhed fra det, som sker omkring os i trafikken. Hver tredje færdselsulykke sker netop på grund af manglede opmærksomhed, så det er generelt en dårlig idé, at have mobilen i hænderne på cyklen. Hvis det er nødvendigt at tage et opkald, tjekke en besked, skifte sang eller tjekke om man nu cykler den rigtige vej, skal man stoppe op.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x