Info om cykelhjelme

Vi ved det alle sammen: Vi burde bruge cykelhjelm, når vi cykler. Alligevel er der mange, som springer cykelhjelmen over på trods af, at de kender den potentielle risiko ved ikke at bruge cykelhjelm. Fordelene ved at bruge cykelhjelm giver sig selv. Ofte hører man som modargument, at cykelhjelme er ukomfortable, eller at de ganske enkelt ikke er trendy og spolerer frisuren. Måske er det ikke muligt at undgå, at din frisure i nogen grad bliver påvirket af at bære cykelhjelm. Hvad angår komforten, så er moderne cykelhjelme heldigvis blevet lette og behagelige samtidig med, at de beskytter hovedet optimalt.

Sådan skal hjelmen sidde
De fleste bruger cykelhjelmen til at cykle mindre strækninger - altså hvor det at cykle hører til den daglige motion og ikke er en decideret sportsgren. Her er der nogle ting, man især skal være opmærksom på. Først og fremmest skal din cykelhjelm naturligvis sidde godt på dig. Hvis der er bare den mindste smule ubehag forbundet med at bruge hjelmen, er risikoen for, at du ikke bruger den, endnu større. Hjelmen skal naturligvis have den rigtige størrelse for at have den ønskede effekt. Men det er ikke kun et spørgsmål om, at hjelmen skal have den rigtige størrelse. Det er også vigtigt, at hjelmen skal kunne justeres i nakken, at puderne inde i hjelmen støtter de rigtige steder, og at hageremmen kan tilpasses dit ansigt.

Din cykelhjelm skal dække pande, tindinger og baghoved. Hvis hjelmen sidder langt tilbage, således at panden er fri, har hjelmen slet ikke den ønskede virkning. Du kan tænke på det på den måde, at cykelhjelmen skal sidde nærmest vandret på hovedet. En anden tommelfingerregel er, at der skal være ca. to cm fra øjenbrynene til hjelmens forreste kant. Derudover skal hjelmen sidde godt fast. Selvfølgelig skal den ikke sidde så stramt til hovedet, at det bliver ubehageligt, men den må ikke kunne skubbes frem og tilbage på hovedet. De to remme i hver side skal spændes lige ved øreflippen og ikke ved hagen. Det er en god idé at justere disse remme en gang om ugen.

Kvalitetskrav
Skulle din cykelhjelm blive udsat for et kraftigt slag, er det vigtigt, at du skifter den ud med en ny hjelm. Selvom du måske ikke umiddelbart kan se nogen revner eller huller i hjelmen, kan den godt være flækket, uden at det umiddelbart kan ses. Er det tilfældet, er hjelmen ikke længere sikker at have på. Så derfor: Køb en ny hjelm! Apropos sikkerhed er det ligeledes vigtigt at vælge en cykelhjelm, som er CE-mærket. Et CE-mærke er et europæisk mærke, der garanterer hjelmens sikkerhed. Derudover er det godt, hvis hjelmen er mærket med EN 1078, som er et andet kvalitetsstempel. På den måde er du helt sikker på, at hjelmen opfylder alle europæiske standarder og kvalitetskrav mht. cykelhjelme.

Cykelhjelm til børn
Når det kommer til cykelhjelme til børn, er der en række forhold, man skal være opmærksom på. Det skyldes dels, at børns retorik ikke er så veludviklet som de fleste voksnes, samt at børn ofte er mindre sikre på cyklen end en person, som måske har cyklet dagligt i 20 år. Derfor kan børn være mere udsatte i trafikken.

Cykelhjelme til børn bør både have reflekser og lys, da det øger børns synlighed i trafikken. Nogle cykelhjelme kan fås med lys i, hvilket naturligvis ikke kompenserer for cykellygter. Lige som med voksne er det naturligvis også vigtigt, at hjelmen sidder godt på børnene. Ventilationen skal bl.a. være god for at øge komforten for barnet. Er hjelmen det mindste ubehagelig at have på, bliver det en endnu større kamp at få barnet til at bruge den.

Når man skal købe en cykelhjelm til et barn, er der især én udfordring, som de fleste forældre sikkert kan nikke genkendende til: Barnet vil ikke gå med cykelhjelmen af den ene eller anden grund. Det er ofte nødvendigt at acceptere, at hjelmens udseende og et smart design er afgørende for barnet. Én måde at løse det problem på kan være at vælge en såkaldt freestyle hjelm - også kaldet en skaterhjelm - som også er godkendt som cykelhjelm. Dog viser nogle undersøgelser, at ventilationen fortsat bør forbedres i disse freestyle hjelme. Det afgørende er imidlertid, at barnet bruger en cykelhjelm. Så derfor: Inddrag barnet i valget af cykelhjelm, da det øger sandsynligheden for, at barnet bruger hjelmen - også når forældrene ikke er til stede.

Det er også vigtigt at justere remmene i siderne en gang om ugen. Husk også, at barnet skal have en ny cykelhjelm, så snart den gamle er blevet bare lidt for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt. Er cykelhjelmen for lille, mindskes effekten betragteligt. For god ordens skyld skal det også siges, at børn ikke bør have cykelhjelm på, når de fx klatrer i træer eller kravler rundt på legestativer, da hjelmen kan sætte sig fast og dermed være til fare.

Cykelhjelme til voksne
Når man tænker på en cykelhjelm i sportssammenhæng, vil de flestes tanker glide hen på store tv transmitterede cykelløb som Tour de France, Vuelta a España og Giro d’Italia - altså hjelme til landevejscykling. Men der findes en del forskellige typer af sportscykelhjelme til forskellige formål. Overordnet set skelner man mellem cykelhjelme til landevejscykler/racercykler, mountainbikes og trickcykling/BMX.

Mountainbike cykelhjelmen er kraftigere end hjelmen til racercykler og er desuden ofte udstyret med et slags visir, som har til formål at holde mudder og grene væk fra øjnene. Ved at bruge en sådan hjelm, kan mountainbike-køreren bedre slå sig løs og udfolde sig på en sikker måde. Det er vigtigt, at mountainbike cykelhjelmen er relativ aerodynamisk for at kunne fungere i det kuperede terræn. Landevejscykelhjelmen derimod er mere spinkel og sidder lidt mindre tæt fast på hovedet. Her handler det i endnu højere grad om, at hjelmen skal være så let og aerodynamisk som muligt for at mindske luftmodstanden.

Sportsgrene som BMX cykling og trickcykling kræver ideelt set en cykelhjelm, der passer til disciplinen. Både BMX og trickcykling er relativt voldsomme og hårde discipliner. Derfor kan man få såkaldte fullface cykelhjelme. Ligesom med hjelme til mountainbike er der også her et visir, men det er større og dækker flere områder af ansigtet, fx hagepartiet. På den måde er hele ansigtet beskyttet ved et styrt, som generelt forekommer oftere i disse cykeldiscipliner - ikke mindst i trickcykling. Desuden er de materialer, man hopper rundt på med cyklen, ofte lavet af hårde materialer som fx beton, hvilket gør det endnu mere nødvendigt med en cykelhjelm med visir for at undgå skader.

Generelt kan man sige, at der findes cykelhjelme til alle former for cykelsport, og ofte er der i bund og grund tale om relativt små forskelle mellem de forskellige hjelme. For at finde den cykelhjelm, som passer allerbedst til den form for cykelsport, som du udøver, kan det varmt anbefales, at du tager dig tid til at surfe på nettet for at finde den hjelm, der passer dig bedst.

Hjelme med flere funktioner
Selv om man overordnet set skelner mellem hjelme til mountainbikes og landevejscykler, betyder det naturligvis ikke, at en cykelhjelm ikke kan fungere til flere former for cykling. Som med mange andre ting udelukker det ene ikke det andet. Men skal du overvejende bruge hjelmen til fx mountainbike, landevejscykling eller pendling til og fra arbejde, er det oplagt at vælge en cykelhjelm specielt til formålet.

Som voksen kan du også vælge at bruge din cykelhjelm til andre ting end cykling, ligesom du kan vælge at bruge andre former for hjelme som cykelhjelm. Skaterhjelme er fx godkendt efter de samme standarder, som det er tilfældet med cykelhjelme. En skihjelm kan fx også anvendes som en cykelhjelm, men vær opmærksom på, at det modsatte ikke er tilfældet.

2018 har budt på airbag cykelhjelmen, som mange danskere har valgt at invester i grundet den højere sikkerhed samt at hjelmen ikke skal på hovedet. På den måde undgår man "ødelagt" frisure. Hjelmen er produceret af Hövding og går under navnet 2.0 cykelairbag. Læs mere om den hos Doc24.dk

Indlæg om cykelhjelme

Annonce