Bliv bedre på cyklen

Bliv bedre på cyklen

30. mar 2022

Det føles mere og mere som om, sommeren står for døren, og det betyder, at man allerede nu ser en hel del cykler på vejen og på mountainbikeruterne rundt omkring i landet. For de fleste har vinteren været lang og hård og det kan godt være, at du er en af dem, der har holdt sig i god form, mens vinterens kulde og blæst har raset – det kan også være, at du ikke har været helt så skarp, som du måske ville have ønsket og havde intentioner om. Men så er det godt, at man kan bruge det spirende forår på at komme i bedre form og det behøver heldigvis ikke nødvendigvis at være svært at blive en bedre cykelrytter. Det kræver dog både planlægning og dedikation, men der er heldigvis mange steder, du kan starte, hvis du gerne vil være en hurtigere og mere effektiv rytter – og det er netop det, denne artikel skal handle om.

Træn indendørs for at blive bedre udendørs

Uanset, hvilken sport, man dyrker, så bliver man nødt til at træne for at blive bedre. Det gælder uanset om du spiller fodbold, skak, blackjack, racerløb – eller cykling. Nogle af øvelserne er helt specifikke til lige netop din sport, mens andre måske ikke giver helt så meget mening i situationen, men som giver pote senere hen. For eksempel kan du træne dine blackjackevner ved de mange muligheder online; hvis det er frisparket, der skal øves, så har din træner nogle helt særlige øvelser til det, og for at forbedre din brystsvømning, så bliver du måske nødt til at hoppe op ad vandet og ind i motionscenteret.

Hvis det er hastigheden, du ønsker at forbedre, bliver du måske nødt til at se på din vægt og på fedtforbrændingsmuligheder. Fokuser på at variere din træning mellem lange, relativt lette ture, og korte, hårde og intense ture for at optimere din krops fedtforbrænding. Samtidig kan du passende snige lidt tung vægtløftning ind i din træning. Dødløft, squats, split squats og box squats er alle øvelser, der øger din styrke i benene og gør dig i stand til at lettere at komme op ad de hårde bjergpas.

Tag en tur i svømmehallen (eller havet, hvis du er til det) og svøm baner. Det træner din udholdenhed og forbedrer din form. Saml sjippetovet op og hop dig i bedre form, spil fodbold med vennerne og læg intervaltræning ind i din ugentlige rutine – både på cyklen og på løbeturen. Alsidig træning både på og af cyklen forbedrer din kondition og gør dig til en stærkere cykelrytter.

Kig din kost efter i sømmene 

En sund og solid kost er en del af enhver seriøs cykelrytters rutine. Sørg for at få nok kalorier, sunde fedtstoffer, gode proteinkilder og sunde kulhydrater. Masser af vand, fibre og fuldkorn og rigeligt med frugt og grønt er gode retningslinjer. Skær så vidt muligt slik, chips, sodavand og forarbejdede fødevarer ud af din kost. Det hele skal selvfølgelig ikke være ren askese, men kroppen trives generelt bare bedre på rene, uforarbejdede fødevarer af god kvalitet og uden for meget sukker. Hvis du giver din krop, hvad den har brug for, så vil den også være i stand til at performe, når du har brug for det. Pas på din krop, hvil, når du er skadet og giv den de rette byggesten. Der er mange forskellige former for kostråd, du kan følge, og det kommer langt hen ad vejen an på personlige præferencer, fødevaretolerancer og overskud. En god kostretning at se nærmere på er middelhavsdiæten, der henter inspiration fra måden, de spiser på i Middelhavsområdet. Masser af frugt og grønt, fede fisk, fuldkorn, og gode olier.

Slap af

Tag en slapper. En weekend uden cyklen lyder måske ikke specielt rart, men nogle gange er den bedste form for træning afslapning. Giv kroppen tid til at restituere, så den er endnu stærkere næste gang, du svinger cyklen ud på landevejen. I samme ombæring skal du også sørge for, at du får nok søvn. Masser af søvn og især den gode af slagsen sørger for, at kroppen er klar og fit for fight. Ikke nok søvn og en forringet søvnkvalitet har en negativ indvirkning på kroppens evne til at restituere og blive stærkere. Så derfor skal du indimellem blive hjemme, tage en tur i haven og en skraber på langs og lade kroppen arbejde på at gøre dig stærkere. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce