Downhill cykler

Downhill cyklen bruges til disciplinen downhill, som er en underkategori til mountainbike. Disciplinen stammer oprindeligt fra USA, men der afholdes konkurrencer i denne sportsgren over det meste af verden. Det er en ekstremsport, som grundlæggende set går ud på, at rytteren cykler ned af et bjerg eller en skrænt så hurtigt som muligt og med så høj fart som muligt. Downhill er derfor en mere ekstrem udgave af mountainbike, som typisk foregår i et lidt mere varieret terræn og dermed også et lidt roligere tempo. I downhill hopper man typisk vældig højt, medens man cykler, og disse hop er typisk større end i mange andre discipliner. Derudover er downhill cyklerne generelt stærkere end en mountainbike og kan derfor klare mere.

Underlaget i downhill består af naturlige materialer som grus, sten og græs. Derudover er der forskellige forhindringer, som cykelrytteren skal gennemføre, mens han cykler ned ad forhøjningen. Hvis alt går op i en højere enhed, er det faktisk muligt at nå en hastighed på ca. 100 km/t i perioder. Så hvis man kan lide at cykle stærkt, er downhill så afgjort et oplagt valg. Af samme grund er downhill heller ikke velegnet for mindre børn, selv om man i høj grad selv kan afgøre og justere hastigheden.

Udstyret på en downhill cykel
En downhill cykel er udstyret med en stærk bagfjeder. Bagfjederen er afgørende for, om der er tale om en downhill cykel eller en almindelig mountainbike. Typisk vejer cyklen mellem 16-25 kg alt afhængig af, hvilket udstyr cyklen har. Stellet er som regel lavet af enten aluminium eller stål.

Downhill eller freeride?
Downhill cykler har mange ligheder med freeride cykler. Overordnet set er downhill og freeride to selvstændige discipliner, som begge hører til den overordnede kategori mountainbike. En downhill og en freeride cykel kan godt virke ret ens ved første øjekast, men der er dog forskelle på et par afgørende områder. Én af de mest påfaldende forskelle er vægten. Downhill cyklen er udstyret med et tungere stel, som gør det lettere at øge farten, når man fx kører ned ad en skrænt i høj fart. Pga. det tungere stel er downhill cyklen ikke ideel til at cykle op ad bakke, da vægten og tyngden i stellet vil gøre det vanskeligere at træde i pedalerne, når der er modstand.

Hvis du derimod foretrækker at kunne cykle på forskellige terræner, vil en freeride cykel være mere velegnet. Derudover er en downhill cykel udstyret med tykke og brede hjul, som skal gøre det lettere at holde balancen i et groft og nedadgående terræn. Downhill cyklen er altså designet til at køre med den hurtigst mulige hastighed, hvorimod freeride cyklen er beregnet til en mere varieret form for kørsel. Derfor kan man godt sige, at downhill cyklen i højere grad end en freeride cykel er en racercykel. Da downhill cyklen primært er beregnet til bjergområder - eller i hvert fald områder med et stejlt terræn - skal man derfor gøre op med sig selv, hvor ofte man i praksis vil kunne bruge cyklen i Danmark, og om en freeride cykel i virkeligheden passer bedre til éns behov.

Hvor kan man dyrke downhill?
Selv om downhill er særdeles velegnet til bjergområder, er det også muligt at dyrke denne disciplin i områder, som fx Danmark, hvor der ikke er deciderede bjergområder. Her på CykelGalleri kan du i vores forum bl.a. læse om, hvilke steder og ruter i Danmark der er velegnede til downhill cykling.

Pris
Prisen på en downhill cykel varierer naturligvis afhængig af mærke og kvalitet, men en god downhill cykel behøver ikke nødvendigvis koste mere end 5.000 kr. På CykelGalleri kan du under forum finde yderligere informationer om prisen på både nye og brugte downhill cykler.

Gode råd om downhill

x