{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
203 visninger | Oprettet:

Genstridigt krankleje {{forumTopicSubject}}

Jeg har et projekt, hvor kranklejet sidder urokkeligt fast! Indtil videre har jeg prøvet min luftslagnøgle, som på papiret har et løsnemoment på over 1000 nm. Jeg har også prøvet med lang vægtstangsarm, som resulterede i at firkantet på værktøjet roterede 45 grader. Jeg har også prøvet at hælde en god mængde kogende vand på stellet/kranklejet. Det rører sig overhovedet ikke!

Har I nogle gode råd? Jeg har skiftet mange kranklejer, og de kan være lidt drilske. Men det her er for vildt. Cyklen er en gammel Focus mountainbike, og jeg går ud fra, at det er et BSA krankleje med linksgevind i kædesiden.


Kommentarer på:  Genstridigt krankleje
 • #1   2. okt

  profilbillede
 • #2   2. okt

  profilbillede
 • #3   4. okt Har prøvet noget lignende det samme med stål mod stål.. Det endte op med at min lokale cykelmekaniker svejsede en fastnøgle på boksen, varmede stellet med varmepistol og brugte et 1,5 meter langt rør som momentarm, før den til sidst gav efter.

  Ved ikke om det er good practice, eller om det overhovedet er muligt i det her tilfælde, men det er min oplevelse med at overvinde en genstridig krankboks.


 • #4   5. okt Jeg stod med et lignende problem tidligere på året, dog med alu i alu. Værktøjet strippede strålerne i første hug på begge sider og krankboksen sad bare urokkeligt fast. Det endte med en lidt omstændig operation med værktøj man normalt ikke har i et cykelværktøj.

  Først skar jeg firkantakslen så tæt på lejet som muligt og derefter borede jeg akslen op så meget som muligt. Derefter kunne jeg med en luftsliber, slibe ned i akslen og lejeskålen og til sidst få kuglerne i lejet ud. Det gjorde at jeg kunne få resten af akslen ud og derefter banke lejets yderring ud.
  Nu sad der kun lejeskålen tilbage (den del med gevindet i) og her kunne jeg forsigtigt skære riller i med en luftsav, uden at skære helt ned i gevindet. Med en dorn kunne jeg så banke små stykker af lejeskålen ud og "krølle" den nok sammen til at den kunne komme ud.

  Det tog cirka 4 timer, udover alle de mislykkedes forsøg. Jeg har billeder af processen hvis du vil se.

  Når nu lejeskålene er i jern, tror jeg måske Simons forslag kunne være vejen frem. Hvis du kan få svejst en stor møtrik på lejeskålen, kan du være heldig at varmen samtidig hjælper med at løsne gevindet.


 • #5   5. okt Mange tak for jeres svar. Jeg har tidligere også fået ødelagt tænderne på en kranboks, så denne gang har jeg været meget forsigtig med netop dette.

  Jeg vil meget nødig ud i den helt store omgang, som dig, Dan. Jeg er også rimelig fortrøstningsfuld indtil videre. I sidste ende er stellet ikke noget værd, men det passer mig godt i størrelsen, så jeg vil meget gerne kunne skifte kranklejet og bruge stellet. Jeg tror også, at mere varme og større momentarm kan være vejen frem. Kan jeg bruge min gasbrænder, eller er der risiko for at jeg får svækket alustellet og/eller svejsningerne?


 • #6   6. okt Det kommer lidt an på hvad du mener med gasbrænder. Hvis det er et gas/ilt-sæt, så ville jeg være meget påpasselig med at bruge det på stellet og nok kun varme på selve krankboksen.
  Hvis det er en en almindelig gasbrænder (i stil med ukrudtsbrænder eller de små propanbrændere), så ville jeg godt turde bruge den på selve stellet. Men alt med måde, selvfølgelig. smiley


 • #7   6. okt Det er en håndholdt gasbrænder (uden ilt), som har en flamme på omkring 1200 grader celsius. Jeg skal selvfølgelig prøve at beherske mig, men jeg er lidt nervøs for alle de svejsninger, som er omkring kranken.

 • #8   16. okt Jeg sværger til rigeligt Caramba natten over (WD40 er måske lige så godt smiley os så en slagnøgle med 1/2" direkte i et slag-rated værktøj...
  Det ligner et alustel - og så virker det helt vildt, hvis du ikke kan rokke den med en 1000Nm slagnøgle! Er du sikker på, at du ikke har noget forlænger- eller adapter-"stads" imellem, der absorberer meget af slagene? (Bare til reference: https://www.bahco.com/dk_da/momentstave-med-1-2--indfaestning--beregnet-til-tilspaending-af-hjulmotrikker-med-en-slagnogle-uden-at-overskride-det-anbefalede-spaendingsmoment-pb_bwtbp1290-bwtb12p200_.html)

  Varme er sidste udvej for hvem gider lakere stel? Jeg har tidligere overvejet om kølespray måske kunne hjælpe (det var på stålstel der kan være helt sindsyge) - men har aldrig prøvet. Tilgengæld har jeg også været i noget der ligner Dans skære-historie med et stålstel...


Kommentér på:
Genstridigt krankleje

x