Cykelgear

Når du står over for at skulle købe en ny cykel, er der mange spørgsmål, som trænger sig på, fx mht. cykeltype, mærke, pris, materiale etc. Et af de spørgsmål, du i den forbindelse bliver konfronteret med, er antallet og typen af gear. Hvad betyder antallet af gear på din cykel? Det afhænger som bekendt af, hvad du skal bruge cyklen til, hvilket terræn du cykler i, samt hvor langt du typisk cykler.

En cykel med mange gear giver dig bedre mulighed for at finde det rigtige gear til forskellige terræner og forskellige hastigheder. Hvis du omvendt kører mindre ture på fladt terræn, fx i byområder, er det ikke nødvendigt for dig at have mange gear på cyklen. I det følgende kan du læse om nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge den helt rigtige geartype til din cykel. Det anbefales, at du overvejer dine behov og ønsker i forhold til cyklen grundigt. Uanset hvad findes der altid en cykel, som passer til dine behov.

Udvendigt eller indvendigt gear
Noget af det første, du skal tage stilling til, er spørgsmålet om udvendige eller indvendige gear. Udvendige gear er kendetegnede ved, at der typisk er flere gear at vælge imellem, og at afstanden mellem gearene er mindre end ved indvendige gear. Udvendige gear skiftes ved, at man flytter kæden mellem nogle tandhjul, der har forskellige størrelser, og som sidder synligt - dvs. udvendigt - på cyklen. Pga. at der ved udvendige gear er et direkte kædeskift, er det muligt at skifte gear temmelig hurtigt. Dette bevirker en meget lav gnidningsmodstand med det resultat, at man let kommer fremad. Af denne grund bruges de ofte på mountainbikes og racercykler.

Det skal dog siges, at de udvendige gear - i modsætning til de indvendige - kræver en del vedligeholdelse og ikke mindst regelmæssig rengøring. De indvendige gear har ry for at være lettere at skifte end de udvendige, og derfor føler mange sig mere trygge ved de indvendige gear. Endelig er der forskel i vægten på de to typer af gear. Det skyldes, at baghjulet på en cykel med indvendige gear er noget tungere end baghjulet på en cykel med udvendige gear. En let cykel er derfor forbundet med udvendige gear. Udvendige gear er også noget mere udsatte end indvendige gear, hvilket naturligvis skyldes, at de sidder udvendigt. Udvendige gear passer heller ikke sammen med en ordentlig kædeskærm, der kan beskytte mod olie og snavs fra kæden. Så vil du undgå at blive beskidt, bør du ikke vælge et udvendigt gearsystem.

Om du skal have indvendige eller udvendige gear, handler derfor helt og holdent om, hvad du skal bruge cyklen til. Skal du kun bruge den til korte ture, ville det mest almindelige være at vælge et indvendigt gearsystem. Bruger du cyklen på et mere professionelt plan, kan der være en idé i at vælge de udvendige gear.

Elektronisk cykelgear
Et alternativ til de mekaniske gearsystemer er det elektroniske gearsystem, også kaldet automatisk gear, som oftest bruges inden for den professionelle cykelsport. Denne form for gear fungerer på den måde, at nogle sensorer både for og bag på cyklen registrerer kædens placering og justerer den automatisk, således at kæden ikke larmer. Gearskiftet foregår i praksis på den måde, at rytteren trykker på en knap, hvorefter bremsesystemet automatisk justeres afhængig af, om man skifter foran eller bagi. Med et lillebitte tryk på knappen kan rytteren skifte gear lynhurtigt og præcist uden at skulle gøre noget andet end at trykke på knappen. Dette kan være en helt klar fordel i en konkurrencesituation, hvor rytteren med den ene hånd kan skifte gear ubesværet samtidig med, at han fx drikker eller spiser noget vha. den anden hånd.

Single speed og fixie cykel
Ud over de ovennævnte former for cykler findes der også cykler med et fast gear - de såkaldte fixie cykler - og cykler, der er kendetegnet ved, at de kun har et gear og en fast nav - de såkaldte single speed cykler. Den grundlæggende tanke bag disse to cykeltyper er, at cyklen skal være så simpel som muligt. At en cykel kun har ét fast gear betyder, at pedalerne altid kører rundt, når hjulet på cyklen er i bevægelse, og derfor ikke kan køre i friløb. Det kan en single speed cykel derimod. Nogle single speed cykler er sågar designet sådan, at de ikke har nogen bremser og kan cykle baglæns, og derfor er de velegnede til at udføre tricks på. Skal cyklen bruges i trafikerede områder, er det dog uforsvarligt at køre på en cykel uden bremser!

Justering af cykelgear
Cykelgear skal justeres med jævne mellemrum, for at cyklen kører optimalt. Du justerer nemmest gearene ved at hænge cyklen op, så du kan komme til at dreje pedalerne rundt og foretage den bedste indstilling af gearene.

Fastfrosne gear
Som allerede nævnt kræver nogle former for gear mere vedligeholdelse end andre. Afhængig af geartypen vil vintervejret ofte byde på udfordringer og ekstra vedligeholdelse af især de udvendige gear. Mange cykelejere har oplevet det fænomen, at man vågner op til en cykel, hvor gearene er frosset fast. Nogle gange må man ganske enkelt håbe på, at cyklen ikke står i enten meget høj eller lav gear, fordi gearkablerne er frosset fast. Naturligvis er det bedst at være på forkant med vintervejret og have sikret sig mod fastlåste gear på forhånd, men selv når skaden er sket, er der ting, man kan gøre.

Fastfrosne gear skyldes, at der dannes små ispropper inde i gearkablet, som bevirker, at gearene ikke kan skiftes. Hvis der bare er én lille isprop, kan det være nok til, at gearene fryser fast. Her drejer det sig først og fremmest om at få smeltet ispropperne og derefter få vandet ud af gearkablerne. Dertil findes der både en kortsigtet og en mere langsigtet løsning. Den kortsigtede løsning går ud på, at du tager cyklen med ind i en varm eller lun kælder, således at ispropperne kan smelte. Vend derefter cyklen på højkant, således at vandet kan sive ud af kablerne. Det kan du fx gøre ved at placere forhjulet op mod en væg.

Herefter kan der dog stadig sidde vand og fugt i kablerne, og det bringer os til den mere langsigtede løsning. Den mere langtidsholdbare løsning går ud på, at du tager cyklen med hen til din cykelhandler. Han kan skille kablerne ad og blæse al fugten væk med en trykluftsblæser og smører kablerne med silikone. På denne måde bliver dine cykelgear mere modstandsdygtige over for frost.

Gode råd om cykelgear

Cykelgear

Upload dine billeder

Brugte cykler

Videoer

Billeder

x